maanantai 12. lokakuuta 2015

Valomiekat


Viime syksynä löysin Meidän Perhe -lehdestä ohjeet valomiekan tekoon: Sähköasentajanputkesta sahataan noin puolen metrin pätkä ja toinen lyhyempi pätkä, joka halkaistaan yhdeltä sivulta. Lyhyemmän pätkän voi korvata myös liitospalalla, joita tosin myydään 20 kpl:n pusseissa. Lyhyellä palalla lamppu ja pidempi pala kiinnitetään toisiinsa ja päälle kierretään ilmastointiteippiä. Myös putken pää suljetaan ilmastointiteipillä. Yksinkertaista.

Kiersin kauppoja, kunnes löysin 20 mm:n putkeen sopivan taskulampun. Syksyisenä iltana väsäsin miekat omille 6- ja 4-vuotiaille pojilleni sekä sukulaispojalle. Ja kyllä tuli päheät! En tiedä, kuka oli eniten tohkeissaan, minä vaiko pojat.

Pojat menivät miekkojen kanssa edeltä ulos pimeään iltaan. Kun tulin pihalle, ketään ei näkynyt missään. Huhuilin, että "missä ootte", ja valomiekat syttyivät muutaman metrin päässä pilkkopimeässä metsässä.

Valomiekkapuuha on niitä juttuja, joissa hauskaa on sekä lapsella että aikuisella. Samantapaista iloa ovat aikaansaaneet esimerkiksi jalkapallo ja hiljattain oppimani leikki nimeltä piinapiilo. Sen idea on tällainen: Yksi leikkijöistä piiloutuu ja muut alkavat etsiä häntä. Löytäjä jää itse samaan piiloon ja leikki jatkuu, kunnes viimeinenkin etsijä - jolla yksin jäätyään voi olla melko piinallista - löytää piilossa hihittävän joukon. Leikkiä testattiin lasten kanssa eilisiltana. Tänään kokeillaan ehkä uudestaan hieman isommalla alueella.

Kun netistä ei äkkiä löytynyt suomeksi valomiekkojen teko-ohjetta, teimme ohjeen tyttäreni kanssa. Videolta puuttuu folionpala, jonka voi laittaa miekan päähän heijastamaan valoa, jolloin putki on kirkkaampi. Samoin teippi voisi olla muuta kuin tylsintä mahdollista harmaata. Käy kertomassa omat parannusehdotuksesi videon kommenttiosioon!

Lokakuun 20. päivä valomiekkoja tehdään Joensuun Perheentalon isämies-lapsi-illassa. Nelisenkymmentä paikkaa täyttyi ennen kuin ehdin iltaa edes oikein mainostaa. Ehkä on järjestettävä toinenkin ilta. Ja ilmeisesti valomiekkoja tehdään syksyn aikana ainakin Liperissä ja Ilomantsissa.

Topi Linjama

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti