Mitä merkitsee isyys ja miehen vanhemmuus? Mitä ne ovat, miten ne näkyvät miehen elämässä ja ajattelussa, jos sellaista on?
Lapselliset miehet etsivät näihin kysymyksiin vastauksia sanoin ja kuvin. Blogissa otetaan haltuun isäpuhetta ja sanoitetaan miesten vanhemmuutta.
Äitiys on naisten juttu, perhe on naisten juttu, vanhemmuus on naisten juttu - mutta myös isyys voi olla naisten juttu: Ensimmäistä lasta odottava pariskunta tulee neuvolaan. Neuvolan täti kyselee äidin vointia ja tutkii vauvan. Mies seuraa sivusta, kunnes täti katsoo häntä silmiin ja kysyy, että “no mitäs sinä Pekka mietit, kun teille syntyy lapsi”. Pekka ehtii sanoa vain “öh, tuota” ja puoliso jatkaa: “No Pekallehan tämä on aika iso juttu, kun se on ollut perheen ainoa lapsi ja se on pitkään toivonut lasta…”
Blogin nimi vie ajatukset tarkoituksella kahteen suuntaan.
Nimi viittaa mieheen, jolla on lapsi tai lapsia. Tämä mies on yleensä isä, mutta hän ei välttämättä ole sitä. Hän voi täyttää aikuisen, turvallisen, tavallisen miehen paikan lapsen elämässä; hänellä voi olla vanhemmankaltainen suhde lapseen, joka ei ole hänen lapsensa. Näiden miesten näkymättömyyttä kuvaa jo se, ettei heille ole olemassa nimeä.
Toisaalta blogin nimi vie ajatukset mieheen, joka on lapsenomainen, kenties vanhempana jotenkin alaikäinen ja keskenkasvuinen. Isä on hassutteleva, leikkisä otus, joka ei kenties osaa täyttää pyykkikonetta, leipoa vuokaleipää tai pukea päiväkotiin lähtevälle lapselle oikeita vaatteita. Blogi haastaa tällaisen isäkuvan. Mies voi olla ja on paljon enemmän.
Lapselliset miehet solmi vuoden 2016 alusta alkaen yhteistyösopimuksen Lastensuojelun keskusliiton kuukausijulkaisu Lapsen maailman kanssa.
Onko sinulla sanottavaa? Voit tarjoutua vierailijaksi blogiimme. Toivomme napakoita juttuja (enimmäispituus 3500 merkkiä) idealla "yksi kirjoitus - yksi ajatus". Ota yhteyttä Topi Linjamaan.