torstai 6. huhtikuuta 2017

Jokelassa lapsiperhe voi saada kaiken

Asuinpaikalla on suuri merkitys ihmisen hyvinvoinnille. Toiset kaipaavat maaseudun rauhaa, toiset kaupungin sykettä ja spåran kolinaa. Suurin osa suomalaisista haluaisi yhdistää eri asuinpaikkojen parhaat puolet. Jakomielitautinen nykyihminen asuisi mieluiten keskellä kaupunkia järven rannalla. Se ei kuulemma ole mahdollista muuta kuin kuopiolaisille ja alajärveläisille.

Jokelan asema

Myös me aloimme miettiä asuinpaikkaa, kun esikoisemme alkoi lähestyä kouluikää. Asuimme Helsingissä ja pohdimme, missä haluaisimme lapsemme kasvattaa. Pitkän pohdinnan jälkeen päädyimme muuttamaan Jokelaan, 1800-luvun lopussa kasvaneeseen radanvarsitaajamaan, joka oli 1980-luvulle asti tunnettu tulitikku- ja tiilitehtaistaan. Jostain syystä tämä Keski-Uudenmaan helmi on jäänyt hieman tuntemattomaksi useimmille suomalaisille, jopa uusmaalaisille - ainakin hyvässä. Se on sääli, sillä paikka on paratiisi monella tapaa.

Jokelan miljöö on kylämäinen ja kodikas: noin 7000 ihmistä asuu mukavasti pien-, rivi- tai luhti- ja pienkerrostaloissaan melko tiiviisti pääradan molemmin puolin. Taajamaa täplittävät pienet lammet, joista aikanaan kaivettiin savea tiilitehtaiden tarpeisiin ja jotka sittemmin kunnostettiin virkistyskäyttöön. Keskustan lammessa asuvat tätä nykyä kuuluisat Jokelan joutsenet. Vanhat ja arvokkaat tehdasrakennukset muistuttavat teollisesta menneisyydestä. Tehtaanjohtajien pittoreskit huvilat on restauroitu asuinkäyttöön.

Jokelan joutsenet (Kuva: Mirjam Kallioranta)





Lapseni rakastavat Jokelaa, ennen kaikkea sen turvallisuutta ja harrastuspaikkojen läheisyyttä. Vireä paikallinen urheiluseura, Jokela Kisa, liikuttaa paikallisia vauvasta vaariin. Tarjolla on ainakin jalkapalloa ympäri vuoden hyvin hoidetulla tekonurmella, salibandyä ja sulkapalloa. Harrastuksia tarjoavat myös Tanssikoulu Flow, Jokelan kansalaisopisto, kirjasto ja kaksi teatteria - kaikki kävelymatkan päässä. Alle kymmenen minuutin ajomatkan päässä jokelalaisia houkuttelevat Nukarinkosken lohiapajat, jonka ottipaikoille kalastajat ajavat kaukaakin. Lähimetsissä kulkee kymmeniä kilometrejä polkuja maastopyöräilijöiden ja lenkkeilijöiden iloksi. Skeittipuistokin kuhisee rullalautailevaa nuorisoa ilmastonmuutoksen ansiosta läpi talven. Myös valaistu latu ja luistelukentät ovat läpi talven hyvässä kunnossa - ilmastonmuutoksesta huolimatta. Terveysasema oikoo sunnuntaipalloilijoiden nyrjähtäneet jäsenet (ark. 8-16).


Jokelassa on helppo kasvattaa (valvoa) lapsiaan aikuisuuden kynnykselle asti: päiväkoteja on lukuisia, alakouluja kolme, yläkoulu ja lukio. Jos oman kylän lukio ei innosta, junalla pääsee halvalla kymmeniin pääkaupunkiseudun ja uudenmaan lukioihin. R-juna kuljettaa halukkaat näppärästi Hyvinkäälle, Riihimäeelle, Hämeenlinnaan ja jopa Suomen Tampereelle, jos halua on. Kahdeksan vuoden kuluttua ison kirkon suuntaan pääsee neljä kertaa tunnissa, kun rakenteilla olevat kaksi lisäraidetta valmistuvat. Opiskelu- ja työssäkäyntialue on laaja, ja ensi vuoden alusta HSL-lipulla voi matkustaa vaikka Ruoholahteen. Kun länsimetro hamassa tulevaisuudessa valmistuu, voi matkaa jatkaa jopa Kivenlahteen - ja kannattaakin, koska HSL: n myötä myös me jokelalaiset osallistumme metron kustannuksiin. Miksi emme siis käyttäisi sitä?

Tekonurmella pelataan ympäri vuoden. 

Minä ja perheeni olemme onnellisia Jokelassa. Ihmiset ovat sivistyneitä, ystävällisiä, onnellisia ja yhteisöllisiä. Paikan lämmintä ja välittävää henkeä kuvastaa hyvin se, että viiden vuoden asumisen jälkeen joudun päivittäisillä kauppareissullani pitämään  kättäni kohotettuna tuttavien tervehdykseen laskematta sitä välillä alas, koska haluan välttää jatkuvasta käden nostelusta koituvat nivelkulumat. Suurin osa jokelalaisista kulkeekin kylillä käsi pystyssä.

Kaurismäkeläinen autohuoltamo keskustassa (Kuva: Heikki Nenonen)
Totesin alussa, että jakomielinen nykyihminen haluaisi saada asumiseltaan kaiken: luonnan rauhan ja kaupungin sykkeen. Jokelassa tämä kaikki on mahdollista. Olen joskus kysynyt, mitä eroa on Jokelalla ja Pohjois-Espoolla. Vastaus kuuluu: matka julkisilla Jokelasta Helsinkiin kestää puolet vähemmän aikaa ja asuminen on puolet halvempaa.

Kun tänään aamulla heräsin, kuuntelin raukeana toisella korvallani harmaapäätikan soidinääntä ja toisella paikallisjunan jarrujen kirskunaa. Mietin: missä muualla tämä olisi mahdollista?

Otto Kallioranta, Jokela

P.S. Tutustu Jokelan vapaisiin omakotitontteihin osoitteessa  https://www.tuusula.fi/omakotitontit/index.tmpl?alue_id=13;sivu_id=1281

ja asuntoihin osoitteessa https://asunnot.oikotie.fi/myytavat-asunnot?cardType=100&locations=%5B%5B335250,4,%22Jokela,%20Tuusula%22%5D%5D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti