torstai 3. marraskuuta 2016

Meistä on moneksi - miestyypit lokeroituna

Kuvan henkilö pohtii, mikä hän on miehiään.
Onkohan työkaverini kätevä nikkarimies vai leppoisa luontomies? Onko tuo salilla rautaa pumppaava komea ilmestys vastuullinen mies vai säntillinen insinöörimies? Onko kumppanisi kokoustava poliitikkomies vai diipeissä vesissä uiva herkkismies?

Mikään muu ei ole niin ärsyttävää, kun yrittää selvittää, mitä kukin on miehiään! Siksi olen lokeroinut tiiviiseen pakettiin erilaiset miestyypit. Lokerointi ei ole ehkä täydellinen, mutta kattava se on.

Poliitikkomies

Poliitikkomiehen illat menevät sääntömääräisissä kokouksissa. Hän juo litroittain laihaa kahvia pahvimukeista ja pyyhkii haperoon servettiin vehnäpitkonmuruisia suupieliään. Poliitikkomies nauraa vapautuneesti hauskoille miesringeissä kerrotuille jutuille.

Paikallisjärjestökuplassa elävän, harmaaseen fleecepuseroon sonnustautuneen poliitikkomiehen kohokohta koittaa kunnallisvaalien aikaan. Silloin hänen lapsensakin näkevät isäänsä lähes joka päivä kun ehdokasasettelua esitellään päivittäin paikallislehden vaalimainoksissa.

Talkoomies

Talkoomies on hitusen verran liian arka ja kiltti vastatakseen kielteisesti talkoo- ja muuttoapupyyntöihin. Talkoomies muuraa sokkeleita ja raahaa välilevyt pullistellen flyygeleitä kerrostalojen rappukäytävissä. Hän ajautuu kylätoimikunnan rahastonhoitajaksi ja kiskoo muutaman aktiivijäsenen kanssa kylärannan laituria lokakuun illassa talviteloille.

Talkoomiehen vaimo joutuu syystäkin lujille ja haukkuu miestään naistenilloissa.
Kotona paikat jäävät rempalleen talkoomiehen auttaessa muita. Talkoomiehen puoliso joutuu jatkuvasti rajaamaan miehensä ylipositiivisia talkoolupauksia. Ei ole kahden käden sormilla laskettavissa ne kerrat kun talkoomiehen vaimo on joutunut soittelemaan perään ja perumaan miehensä talkoolupauksia.

Kätevä nikkarimies

Sadevedenkeruujärjestelmä, aurinkoenergian talteenotto ja Mersun polttomoottorijärjestelmän muuntaminen toimimaan grillien ylijäämäpaistorasvoilla ovat kätevän nikkarimiehen todellisia taidonnäytteitä.

Nikkarimehelle on tyypillistä, että hän muuraa takkansa itse. Takka ei ole mikä tahansa pönttöuuni, sillä siihen on integroitu vesiputkisto, jota takkatuli kätevästi lämmittää. Nikkarimiehen perhe voi nauttia lämpimistä huoneista ja lotrata huoletta miellyttävää suihkuvettä.

Nikkarimies puuhailee hitsausmaski ohimoilla öljynhajuisessa pajassaan ja hänen poikansa seuraa totisena isän touhuja. Kätevän nikkari-isän ominaisuudet periytyvät suurella todennäköisyydellä.

Vastuullinen mies

Vastuullinen mies huolehtii aivan kaikesta. Aikojen alussa hän ostaa tontin, kaataa puut, sahaa tukeista lautoja ja rakentaa toimivan kodin. Vastuullinen mies ei puhu paljon, mutta tekee kaikkensa perheensä eteen. Hän vuokraa kesälomaksi asuntoauton ja kuljettaa vastuullisesti perheensä leirintäalueelta toiselle. Kun uusi reissupäivä valkenee, vastuullinen mies on valmistanut perheelle aamiaisen ja tutkinut tiekartoista ajoreitit valmiiksi.

Vastuullisella miehellä on sinertävä kuoritakki, jalassa vaelluskengät ja repussa selviytymispakkaus. Autotallissa on metsäsukset ja ahkio. Vastuullinen mies on aina valmiina ja hän puhuu turvallisella rintaäänellä. Vastuullinen mies ja luontomies ovat kavereita. Kumppanin mielestä vastuullisesta miehestä puuttuu sitä jotakin. Ehkä vastuullinen mies on liian harmaa ja kunnollinen? Groove puuttuu. 

Luontomies

Luontomies asuu perheineen pohjanmaalta siirretyssä hirsitalossa. Luontomiehellä on oma miesluola kellarissa. Luolan seinät ovat kelohonkaa ja lisäksi luolaa koristavat lukuisat täytetyt eläimet. Kirjahyllyssä on pitkä rivi luontoaiheisia kirjoja. Arkkupakastimissa on marjoja ja puolikas hirvi. Kuivatut mustatorvisienet ja yrtit ovat kauniissa purkeissa.

Luontomiehellä on huomattavan iso perhe, mutta mukuloiden määrä ei ole este marjastus-, kalastus-, tai patikontiretkille. Vaelluksille lähdetään vauvojen kanssa ja välineistö on toimivaa. Kuksa ja puukko roikkuvat reisitaskuhousuissa kiinni.

Luontomiehellä on uskollisia retkeilykavereita, joita hän uuvuttaa tylsillä tarinoillaan. Luontomiehellä ei ole ikinä kiire eikä koskaan mitään hätää. 

Sinkkumies

Sinkkumiehellä on kaikki pallot ilmassa. Häellä on uusi auto ja takakontissa kulkee melkoinen kasa harrastusvälineitä: sulkapallomaila, haavi, luistimet, perhonsidontavälineet, boxerit, narua, kahluusaappaat, jekkulankaa, teltta, makuupussi, öljyä, farkut ja aurinkotuoli.

Sinkkumies kokee olonsa vapaaksi, mutta potee ajoittain yksinäisyyttä. Sinkkumies on erittäin haluttua seuraa ja isämiehet unelmoivat hänen elämästään.

Insinöörimies

Insinöörimiehellä on oma työhuone kotona. Huoneessa on mappeja, insinööriviivain, monitoimitulostin, faxi ja tietokone. Insinöörimies lisäilee taulukkolaskentaohjelmaan perheen kulut ja digitoi vanhoja VHS-nauhoja iltaisin.

Insinöörimies on taloyhtiön hallituksen jäsen ja häneen luotetaan. Vastuuta voi antaa eteenkin raha-asioissa, koska vain faktat purevat hintelään insinöörimieheen. Insinöörimiesisä kohtelee vaimoaan ja lapsiaan siistin säntillisesti ilman moitteen sijaa ja harrastaa hiihtoa.

Härskimies

Härskimies ei kaihda kaksimielisyyksiä herkkien opettajien tai pappienkaan seurassa. Härskimies on pohjimmiltaan arka ja loukkaantuu yllättävän helposti. Hän peittää ovelasti pelkonsa ja ujoutensa jatkuvan tarinankerronnan alle. Tarinat ovat aivan hyviä ja kiinnostavia, mutta samaa levyä ei jaksa pidemmän päälle kuunnella kukaan. Kun härskimies mokaa, hän selittelee muut pyörryksiin.

Härskimies ajaa katumaasturilla ja tekee vuosittain kaveriporukalla reissun Leville. Resortista vuokratuilla kelkoilla ja mönkkäreillä ajetaan kansallispuistoja ristiin rastiin. Härksimies on liikemies. Hän on pomo.


Herkkismies

Herkkismiehen löytää hiekkalaatikon reunalta, alttarilta jakamassa ehtoollista, tutkijan kammiosta tai kirjastosta. Herkkismies on humanistiriuku, työskentelee naisvaltaisella alalla ja tienaa kumppaniaan vähemmän. Herkkismiehen aika menee apurahahakemuksiin ja erilaisten tekstien parissa työskennellessä. Hän käyttää punaista tupsupipoa ja pillahtaa itkuun tuon tuostakin.


Härskimies pitää herkkismiestä hieman lipevänä tai jopa knapsuna. Herkkismiehestä tulee yllättäen isä ja hän ottaa lasten kanssa tolskaamisen tosissaan, uupuu hoitovapaalla ja saattaa purkaa väsymystään blogia kirjoittamalla.

Elämän ehtoopuolella herkkismies pysähtyy pohtimaan eletyn ajan aikaansaannoksia. Hän ahdistuu huomatessaan, että vuodet ovat vierineet pelkkää ilmaa lapioidessa.

Antti Kanto

5 kommenttia:

  1. Tästä luettelosta puuttuu vaimonhakkaajamies. Kodin ulkopuolella hän on on miellyttävä, hauska, usein seuran keskipiste. Hän on huomaavainen ja kohtelias kaikkia kohtaan. Hän voi olla empaattinen, keskusteleva ja syvällinen. Työpaikalla hän on ystävällinen niille joille kannattaa olla, mielistelee niitä joilla on valtaa, mutta on ilkeä usein alemmilleen. Eli toisia hän itkettää ja toisia ihastuttaa.
    Kotona lapset tietää jo tavasta miten hän avaa ulko-oven sen, että voiko olla paikalla vai pitääkö karata. Jos vaimonhakkaajamies on hyvällä tuulella niin aurinko paistaa. Jos on ollut huono päivä niin huutaminen ja raivoaminen alkaa jo ovelta . Syynä voi olla epäjärjestyksessä olevat kengät eteisessä tai maitopurkki väärin päin jääkaapissa ( päiväys ei näy). Vaimo on käyttöesine. Vaimon kuuluu olla kaunis ja edustava mielellään. Vaimon kuuluu olla miehen käytettävissä makuuhuoneessa niin usein kuin mies tahtoo. Vaimonhakkajamies lyö vaimoaan ja kokee sen oikeutetuksi, vaimo "kerjäsi" sitä. Vaimoa kutsutaan rakkaaksi, ihanaksi tai huoraksi ja frigidiksi. Vaimolla voi olla ystäviä, he ovat juoruakkoja. Kun vaimo uupuu niin hänellä on mielenterveysongelmia ja mies tarvitsee ymmärrystä ja saa sitä. Jos vaimo kertoo niin hän saattaa saada apua viranomaisilta. Nykyään tietoisuus lähisuhdeväkivallan dynamiikasta on lisääntynyt, apua saa helpommin. Ei aina. Perheen ulkopuoliset arpoo ( jos vaimo ja lapset pyristelevät pois) kumpi valehtelee. Ystäväpiiri jakaantuu . Tämä laji miehiä on olemassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt oli paska kommentti hyväntahtoiseen blogikirjoitukseen. Vaihda vaimonhakkaajamies (+katkeruus) vaikka insinöörimieheen. Sitten voitkin valittaa vaikka siitä, että kotona on tylsää.

      Poista
  2. Härskimies voi olla vaimonhakkaajamies. Tai kuka muu tahansa. Onnistuu se insinööreiltäkin. Ei ole muiden miesten vika että tällaisia miehiä on, eikä siitä pidä loukkaantua. Blogistin luettelo on hauska ja osuvakin. Vaimonhakkaajamiehistä pitää puhua, eikä sellaista pidä puolustaa. Vsimonhakkaajamiehet ovat usein lapsellisia miehiä ja yhteiskunta maksaa lasten terapiat, joidenkin syrjäytymisen. Ei pidä unohtaa että millaisen mallin lapset saavat, eikä sitä että usein vaimonhakkaajamies on ollut hakattu lapsi .

    Hyvät miehet perustivat mm mm Lyömättömän Linjan. Perustaja kuului herkkismiehiin, hän kuunteli väkivaltaa kokenutta naista ja päätti toimia. Hän sanoi tuntevansa miehenä kollektiivista häpeää , hän halusi auttaa lyöviä miehiä. Lyömätön Linja aloitti toimintansa v. 1993.

    Asioista joista ei puhuta, ei ole olemassa. Siksi tähän mukavaan luetteloon kuuluu mielestäni myös se mistä mieluusti vaikenemme tai ajattelemme että sellaisia on vain ulkomaalaisissa.

    VastaaPoista
  3. Tästä puuttuu mielestäni ainakin yksi tärkeä miestyyppi. Perinteinen jäyhämies. Tämä miestyyppi on kaikesta edistyksestä ja kehityksestä huolimatta kuitenki edelleen hyvinkin yleinen ja siksi mainitsemisen arvoinen. Kuvaus saattaa tuntua tylsältäkin, koska miestyyppi on niin tavallinen ja "normaali". Jäyhämies pitää itseään kilttinä ja kunnollisena miehenä ja sitä hän onkin. Tekee paljon töitä, hoitaa oman tonttinsa kodin ulkopuolisissa töissä ja tekee pitkää päivää. Usein toimii esim. yrittäjänä. On käytännöllinen, toiminnan mies töissään. Pyydettäessä auttelee myös kotitöissä tai lasten hoidossa. Kotiin tullessa viihtyy yleensä sohvalla tv:n ääressä, eikä "huomaa" kotiin tai lapsiin liittyvien asioiden epätasapuolista kasautumista vaimolle. Perinteisen miehen rooli on juurtunut häneen niin täydellisesti, että hänen on vaikea nähdä toiminnassaan mitään muuttamisen arvousta. Jäyhämies saakin paljon arvostusta muilta, koska on kodin ulkopuolella työteliäs ja aikaansaava. Suhde lapsiin on hyvä, mutta etäisempi kuin äiti. Koska jäyhämies on paljon poissa kotoa, lapset turvautuvat ensisijaisesti äitiinsä.

    VastaaPoista